Pemenuhan Legalitas Usaha untuk Meningkatkan Kualitas dan Daya Saing UMKM dalam Pengolahan Hasil Bumi di Desa Warunggunung Kecamatan Warunggung Kabupaten Lebak

Authors

  • Enjum Jumhana Universitas Bina Bangsa
  • Ulfi Jefri Universitas Bina Bangsa
  • Basrowi Universitas Bina Bangsa
  • galuh Mulyawan UNIVERSITAS BINA BANGSA
  • Siddiq Hasan Universitas Bina Bangsa

DOI:

https://doi.org/10.22460/as.v7i3.25510

Abstract

This service discusses the importance of business legality in improving the quality and competitiveness of MSMEs in Warunggunung Village, Warunggunung Subdistrict, Lebak Regency. Business legality, such as the Business Identification Number (NIB), Home Industry Food Production Certificate (PIRT), and Halal Certification, are crucial aspects that are often overlooked by micro, small and medium enterprises (MSMEs), which can limit market access and reduce consumer trust. This mentoring program aims to assist MSMEs in the village in obtaining business legality through socialization, training, and intensive mentoring. The program involves collaboration between universities, local governments, and related institutions. The results of the program show a significant increase in MSMEs' understanding of the importance of business legality, with an increase from 40% to 93% after the program was implemented. In conclusion, this program successfully raised awareness and fulfillment of business legality among MSMEs, which in turn contributes to the improvement of their product competitiveness and quality in the market.Keywords: Legality, MSMEs, Competitiveness

References

Amiruddin, D., Suseno, B. D., & Basrowi, B. (2018). Manajemen Sumber Daya Perusahaan Strategi Optimasi Kinerja Melalui Enterprise Resources Planning.

Anggraeni, R. (2022). Pentingnya legalitas usaha bagi usaha mikro kecil dan menengah. Eksaminasi: Jurnal Hukum, 1(2), 77–83.

Azhani Pricillia, & Thayib Hasroel Moh. (2019). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Ekowisata Mangrove. Batara Wisnu Journal : Indonesian Journal of Community Services, 3(2), 1.

Basrowi, B., Muti’ah, E., Kardi, K., & ... (2024). Pkm-Peningkatan Pengetahuan Pencegahan Stunting Kader Posyandu Melalui Pemanfaatan Teknologi Whatsapp Group, Media …. Community …, 5(2), 2972–2979. http://journal.universitaspahlawan.ac.id/index.php/cdj/article/view/26667

Basrowi, B., Yusuf, F. A., & ... (2023). Peningkatan Gairah Umkm Pasca Covid-19 Di Desa Adat Baduy. Batara Wisnu …, 3(2), 272–278. http://batarawisnu.gapenas-publisher.org/index.php/home/article/view/179%0Ahttp://batarawisnu.gapenas-publisher.org/index.php/home/article/download/179/171

Basrowi, Nugroho, N., Purwaningsih, E., Nurkholifah, A. E., Fitriani, E., Muti’a, E., Juwita, & Nurjanah, A. (2023). Penerapan Metode CIBEST Bagi Santri PP Al-Mubarok Dalam Rangka Deradikalisasi. Batara Wisnu Journal: Indonesian Journal of Community Services, 3(2), 495–502.

Budiarto, R., Putero, S. H., Suyatna, H., Astuti, P., Saptoadi, H., Ridwan, M. M., & Susilo, B. (2018). Pengembangan UMKM antara konseptual dan pengalaman praktis. Ugm Press.

Christiawan, R. (2022). Aspek Hukum Startup. Sinar Grafika.

Darajat, P. P., Choirina, P., Wahyudi, F., Cipta, B. S. I., Jannah, U. M., & Tasaufi, B. N. (2023). Pendampingan UMKM dalam Aspek Legalitas, Branding dan Pemasaran Sebagai Upaya Meningkatkan Ekonomi Masyarakat Desa Pagak Kabupaten Malang. I-Com: Indonesian Community Journal, 3(4), 2044–2050.

Dewi, N. S. D., Putri, D. A. P. A. G., Wardani, K. D. K. A., & Indrashwara, D. C. (2023). Pendampingan Umkm Desa Sulahan Dalam Eskalasi Kualitas Produk Jajan Upakara Untuk Mendapatkan Izin Edar BPOM. To Maega: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(3), 461–469.

Fajar, Gafur, R., Muhatta, Jasmine, V. J., Zaki, H. I., Riki, T., Juariyah, S., Heryadi, A., Baihaki, Basrowi, & Yusuf, F. A. (2023). Pemberdayaan Pelaku UMKM Kerajinan Anyaman Bambu. Batara Wisnu Journal: Indonesian Journal of Community Services, 3 No 2(2), 340–345.

Gafur, R., Setiawan, I., Gunawan, I., Lutfi, A. S., & Basrowi. (2023). Osialisasi Pentingnya Vitamin A Untuk Optimalisasi Pertumbuhan Balita. 3(2), 346–351.

Hamdan, H., & Basrowi, B. (2024). Do community entrepreneurial development shape the sustainability of tourist villages? Hamdana*. Uncertain Supply Chain Management, 12(1), 407–422. https://doi.org/10.5267/j.uscm.2023.9.014

Hamidah, F. R. (2022). Efektivitas Badan penyelenggara Jaminan Produk Halal (BPJPH) dalam Menerbitkan Sertifikat Halal. Fakultas Syariah dan Hukum Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta.

Hidayah, S. N., & Airawaty, D. (2023). Sosialisasi Dan Pendampingan Pembuatan Legalitas Usaha Melalui Online Single Submission Di UMK Mamah Dedeh Kitchen Dan Zulich Clean And Care. Jurnal Maneksi (Management Ekonomi Dan Akuntansi), 12(4), 776–782.

Hutagalu, C. S. I. B., & Parhusip, N. A. (2024). Esensial Legalitas Usaha Terhadap Pelaku Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) di Kota Semarang. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 10(12), 98–106.

Kurniaji, K. (2023). Prosedur Proses Sertifikasi P-IRT (Pangan-Industri Rumah Tangga) pada UMKM Pasca-Pandemi Covid 19. Jurnal Multidisiplin West Science, 2(03), 200–214.

Muti’ah, E., & Basrowi, B. (2016). Mengukir Loyalitas Pelanggan.

Muti’ah, E., Dewi, W. R., Setiayadi, H., Agustina, Nuryanto, U. W., & Basrowi. (2023). Peningkatan Kualitas : Perempuan Hebat Generasi Kuat. Batara Wisnu Journal: Indonesian Journal of Community Services, 3(2), 1–6.

Nurhaliza, A. S., Suryaman, O., Susnandi, A., Juwita, I., Pebriyanto, R., & Aji, S. (2023). Pengembangan UMKM di Desa Sindangjawa Melalui Seminar UMKM dan Legalitas Usaha. BERNAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(4), 2756–2760.

Pujiati, A. (2011). Menuju Pemikiran Ekonomi Ideal: Tinjauan Filosofis Dan Empiris. Fokus Ekonomi, 10(2), 24459.

Purwaningsih, E., Muslikh, M., Suhaeri, S., & Basrowi, B. (2024). Legal Protection And Local Policy Support On The Commercialization Of Export Products And Innovative Advantages Of Msme Products. Jurnal Ilmiah Galuh Justisi, 12(1), 48–69. https://jurnal.unigal.ac.id/galuhjustisi/article/view/12745/pdf

Purwaningsih, E., Santoso, J. T. B., & Basrowi, B. (2024). Pengetahuan Hak Kekayaan Intelektual ( HKI ) Guru Dan Siswa SMPN 20 Purworejo Dalam Upaya Membudayakan Hki Guna Menunjang Keberhasilan Pembelajaran. 5(1), 1033–1041.

Rasmikayati, E., Pardian, P., Hapsari, H., Ikhsan, R. M., & Saefudin, B. R. (2017). Kajian sikap dan perilaku konsumen dalam pembelian kopi serta pendapatnya terhadap varian produk dan potensi kedainya. Mimbar Agribisnis, 3(2), 117–133.

Rustandi, T., Muti’ah, E., Dewi, W. R., Setiayadi, H., Novianawati, W., Encu, & Basrowi. (2023). Sosialisasi Peningkatan Kesadaran Ibu Hamil Tentang Pentingnya 1000 Hari Pertama Kehidupan. Batara Wisnu Journal : Indonesian Journal of Community Services, 3(2), 2023.

Shunhaji, A. (2023). Development of Entrepreneurship Curriculum in the Context of Increasing Entrepreneurial Attitudes of Junior High School Students. 15, 6499–6512. https://doi.org/10.35445/alishlah.v15i4.4191

Sofiah, L., Agustini, A., Putra, I. M., Kurnia, D., Yusuf, F. A., & Bangsa, U. B. (2023). Pemberdayaan kelompok pemuda dalam budidaya ikan nila. Batara Wisnu Journal : Indonesian Journal of Community Services, 3(2), 320–326.

SUBAGYO, S., & PURNOMO, H. (2022). Manajemen Umkm. Media Sains Indonesia.

Suseno, B. D., Basrowi;, Saefullah, E. ., & Sapyarudin, I. (2023). Percepatan Penurunan Stunting. Eureka MEdia Aksara. https://repository.penerbiteureka.com/media/publications/560793-percepatan-penurunan-stunting-1d003201.pdf

Wulandari, I., & Budiantara, M. (2022). Pembuatan nomor induk berusaha (NIB) melalui online single submission. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 386–394.

Yolanda, C. (2024). Peran Usaha Mikro, Kecil Dan Menengah (UMKM) Dalam Pengembangan Ekonomi Indonesia. Jurnal Manajemen dan Bisnis, 2(3), 170–186.

Yulianti, M. D., & Mustarichie, R. (2018). Tata cara registrasi untuk pangan olahan industri rumah tangga (PIRT) dan makanan dalam negeri (MD) dalam rangka peningkatan produk yang aman dan bermutu di Bandung Jawa Barat. Farmaka, 15(3), 57–64.

Downloads

Published

2024-11-29